UKCGE Annual Conference 2022

Innovations and developments in postgraduate education
  • Conference
Date(s)
30 Jun — 01 Jul 2022 
Location
Staff House, University of Birmingham
Price
£395

The Annual Conference is the flagship event in the UKCGE events programme. Join colleagues from across UK as we come together to reflect on the past year in both PGR and PGT education, and discuss some of the most pressing issues affecting the postgraduate sector.

The UKCGE Annual Conference 2022 will take place in-person at the University of Birmingham on 30th June & 1st July.

The theme of this year’s conference is Innovations and developments in postgraduate education and the event will feature presentations, workshops and discussions looking at the latest research and practice from across the postgraduate sector. There will also be plenty of opportunities to network with colleagues from HEIs across the UK and beyond.

Conference Themes

  1. Support for research supervision
  2. Challenges and opportunities in delivering PGT programmes
  3. Equity, Diversity and Inclusion
  4. Innovative practices in postgraduate provision
  5. Developments in assessments for postgraduate awards
  6. Innovations in researcher development and career support

Conference Programme

Download as PDF
08:45

Registration with Tea & Coffee

Duration
30 mins 
09:15

Welcome & Introduction

Professor Tim Jones | Provost and Vice-Principal, University of Birmingham

Duration
15 mins 
09:30

Keynote Discussion Panel — The Experiences of Postgraduate Students

Daisy Bao | University of Edinburgh
Roz Baynham | University of Birmingham
Sophie Mowle | Coventry University

Duration
35 mins 
10:05

Changeover

Duration
5 mins 
10:10

Oral Presentations

Duration
30 mins 
  1. A

    The UK doctoral examination: fit for purpose?

    Dr Gill Houston | Independent Researcher

    Dr Ingrid Lunt | University of Oxford

    Duration
    30 mins 
  2. B

    Mastering Research: The Masters Dissertation Project and Learning Outcomes in the PGT Curriculum

    Prof Mark Bradley & Hannah Sherwood | University of Nottingham

    Duration
    30 mins 
10:40

Refreshments

Duration
20 mins 
11:00

Oral Presentations

Duration
30 mins 
  1. A

    Developing a Kaleidoscope of Learning: creating multimedia worlds for post-graduate teaching

    Prof Denis Fischbacher-Smith | University of Glasgow

    Duration
    30 mins 
  2. B

    Understanding the Lived Experience of Ethnic Minority Students in Postgraduate Research

    Uchenna Nweke | Buckinghamshire New University

    Jean Paul Ndindamahina | Solent University

    Faith Kirigha | Falmouth University

    Duration
    30 mins 
11:30

Changeover

Duration
5 mins 
11:35

Workshop & Small Group Discussions

Duration
60 mins 
  1. A

    Developing personas to increase inclusion in your curriculum

    Katie Stripe & Katie Dallison | Imperial College London

    Duration
    60 mins 
  2. B

    Small Group Discussions

    Featuring:

    Exploring accessibility and outcomes for PGR students with disabilities

    Prof Lindsay O’Dell, Dr Grainne O’Connor, Dr Helen Bowes Catton, Dr Inma Alvarez, Prof Sara Haslam, Dr Rachael Luck, Dr Nicoleta Tipi & Dr Janet Grey | The Open University

    Can Artificial Intelligence Bridge Gaps Amongst Mature Students in Higher Education?
    Dr Julie Moonga | King’s College London

    Teaching and assessing a PGT 
    Marketing module to support a local business
    Dr Wendy Tabrizi | Aston University

    Partnership pedagogy in postgraduate 
    songwriting education
    Jonathan Whiskerd | Institute of Contemporary Music Performance

    Enhancing Masters Dissertation 
    Supervision: a peer training and 
    support model for supervisors
    Dr Neneh Rowa-Dewar, Emilie McSwiggan,
    Dr Neil Lent, Aimee & Neil Chalmers | 
    University of Edinburgh

    Each Small Group Discussion will last 30 minutes and take places twice.

    Duration
    60 mins 
12:35

Lunch

including lunchtime discussion sessions for the Deans & Directors of Graduate Schools Network and the
Graduate Education Managers Network.

Duration
70 mins 
13:45

Oral Presentations

Duration
30 mins 
  1. A

    Learners, Leaders, Educators: A Staff-Student Collaboration with Real-World Impact

    Emilie McSwiggan, Dr Neneh Rowa-Dewar, Dr Ruth McQuillan, Prof Evropi Theodoratou, Marshall Dozier, Kayla Ostrishko, Dr Emma Farfan de los Godos & Nadege Atkins | 
    University of Edinburgh

    Duration
    30 mins 
  2. B

    Professional Development Planning in 3 steps

    Dr Karen Clegg & Dr Dominika Butler | University of York

    Duration
    30 mins 
14:15

Changeover

Duration
5 mins 
14:20

Workshop & Oral Presenations

Duration
60 mins 
  1. A

    Equity, Diversity and Inclusion: Doing what you can, where you are

    Workshop

    Rachel Van Krimpen | University of Nottingham

    Duration
    60 mins 
  2. B

    Oral Presentations

    Featuring:

    Learning to be an interdisciplinary
    researcher through experiential group projects
    Dr Zoe Handley | The University of York

    followed by:

    Supporting International PGT students’ critical thinking with situated and
    authentic materials
    Dr Julie Smith & Dr Andrew Drybrough |
    University of Edinburgh

    Duration
    60 mins 
15:25

Refreshments

Duration
20 mins 
15:45

Oral Presentation & 20:20 Presentations

Duration
30 mins 
  1. A

    Innovating online: developing short multiplatform, empowering peer-to-peer PGR learning experiences

    Alison Johnson & Dr Nicola Middleton | University of Nottingham

    Duration
    30 mins 
  2. B

    20:20 Presentations

    Featuring:

    Acculturation and English learning motivation: focusing Chinese international PGT students in the UK
    Xuande Wu | The University of Edinburgh

    followed by

    Bridging the gap between certainty and 
    uncertainty: student-staff partnership in 
    research diversity and empowerment
    Daisy Bao | the University of Edinburgh

    Duration
    30 mins 
16:15

Changeover

Duration
5 mins 
16:20

The Professor Sir Bob Burgess Memorial Lecture

Professor Rosemary Deem | Professor Imerita, Royal Holloway, University of London

Duration
40 mins 
17:00

Close Day 1

19:00

Pre-dinner Drinks

Duration
30 mins 
19:30

Conference BBQ Dinner

Duration
90 mins 
08:45

Day 2 Registration with Tea & Coffee

Duration
15 mins 
09:00

UKCGE Research Supervision Recognition Programme

Dr Stan Taylor | Durham University

Duration
20 mins 
09:20

Structures and Strategy in Doctoral Education in the UK and Ireland

Dr Rebekah Smith McGloin | Nottingham Trent University
Carolyn Wynne | Coventry University

Duration
20 mins 
09:40

Changeover

Duration
5 mins 
09:45

Workshop & Small Group Discussions

Duration
60 mins 
  1. A

    Challenges in Assessment at PGT Level

    Workshop

    Dr Gale Macleod, Dr Donna Murray & Dr Neil Lent | University of Edinburgh
    Julie Brooks | St Andrews University

    Duration
    60 mins 
  2. B

    Small Group Discussions

    Featuring:

    How can we future-proof our 
    centralised teacher development 
    courses for PGTAs?
    Dr Els Van Geyte | University of Birmingham

    Collaboration not competition to widen access, and success in, postgraduate study
    Louise Banahene | University of Leeds/​NEON
    Rachel Van Krimpen | University of Nottingham/​NEON

    Who does inclusive teaching actually include?
    Katie Stripe | Imperial College London

    Evaluating Integrated Programme Assessment (IPA) on a post-graduate taught programme
    Dr Andrew Fox & Dr Carola Koenig | Brunel University London

    It represents hope! Motivating doctoral students during the Covid 19 pandemic
    Dr Hala Mansour | The University of 
    Northampton

    Paving the path of the PhD tracking in Europe: development of the survey for PhD candidates
    Mikhail Gradovski | University Of Stavanger
    Germa Coenders Gallart | University of Girona

    Each Small Group Discussion will last 30 minutes and take places twice.

    Duration
    60 mins 
10:45

Refreshments

Duration
20 mins 
11:05

Workshop & Oral Presenations

Duration
60 mins 
  1. A

    Developments in the Doctoral Examination in the UK

    Workshop

    Prof Stan Taylor | Durham University

    Duration
    60 mins 
  2. B

    Oral Presentations

    Featuring:

    Navigating opportunities and recognising practice: Supporting Postgraduates who teach
    Dr John Kirkman & Sara Hattersley | University of Warwick

    followed by

    Experiences of Postgraduate Research Supervision: Exploring results from PRES 2021
    Maddie Pitkin | Advance HE

    Duration
    60 mins 
12:10

Lunch

Duration
50 mins 
13:00

Keynote Presentation

Professor Doug Cleaver | Sheffield Hallam University & Chair, UKCGE Executive Committee

Duration
30 mins 
13:30

Changeover

Duration
5 mins 
13:35

Workshop & Oral Presentations

Duration
60 mins 
  1. A

    Pre-application Doctoral Communications: Exploring Gatekeeping in Doctoral Admissions

    Workshop

    Dr James Burford, Dr Emily Henderson, Dr Sophia Kier-Byfield, Dr Dangeni & Ahmad Akkad | The University of Warwick

    Duration
    60 mins 
  2. B

    Oral Presentations

    Featuring:

    Spotlight on the skills development 
    journey: from implicit through explicit to embedded.

    Dr Gillian Bishop & Victoria Jack | University of York

    followed by

    The Liminality of Master’s Study from Teacher’s Perspective
    Xiaomeng Tian | University of Edinburgh

    Duration
    60 mins 
14:40

Refreshments

Duration
20 mins 
15:00

Oral Presentations

Duration
30 mins 
  1. A

    The impact of the PG Loan Scheme on UK domiciled participation and debt and funding concerns

    Dr Michelle Morgan | University of East London

    Duration
    30 mins 
  2. B

    Supervisors and PGR Mental Health: Practising Support Skills through Role-Play

    Dr Fryni Panayidou & Benjamin Priest | Queen Mary University of London

    Duration
    30 mins 
15:30

Changeover

Duration
5 mins 
15:35

Oral Presentations

Duration
30 mins 
  1. A

    Imperial’s new approach to doctoral supervisor support and development

    Dr Victoria Crossley, Dr Magdalena Jara & Dr Caroline Hargreaves | Imperial College London

    Duration
    30 mins 
  2. B

    Managing a new CDT: Challenges and Opportunities

    Dr Joanne Caldwell | University of Salford

    Duration
    60 mins 
16:05

Changeover

Duration
5 mins 
16:10

Closing Conference Summary

UKCGE Executive Committee

Duration
20 mins 
16:30

Close & Departure

Book Your Place

Check your institution to see if you’re eligible for a member rate

Conference Location

The main conference will take place in Staff House, located in the centre of the University of Birmingham’s Edgbaston Campus. Staff House is marked as building R24 on this campus map.

The venue is within easy walking distance of University train station. University station is a 7 minute train journey from Birmingham New Street, with trains leaving approximately every 10 minutes.

The Conference BBQ Dinner will take place at Westmere House (home to Birmingham’s Graduate School) which is marked as building G15 on the campus map.

Accommodation

We understand that the on-site hotel is now fully booked. Therefore for ease of travel to and from the venue, we are suggesting delegates stay in Birmingham city centre from where there are regular trains to University station. 

A list of city centre hotels can be found here.

Alternatively the Premier Inn Birmingham South (Longbridge) is located close to Longbridge station from where there is a service every 10–20 minutes going direct to University (journey time approx 15 mins).