3rd International Conference on the Mental Health & Wellbeing of Postgraduate Researchers

  • Conference
  • Mental health & wellbeing
Date(s)
03 — 04 Nov 2022 
Location
Jurys Inn Waterfront Hotel, Brighton
Price
£395

Join us in person, in Brighton, for this major international conference on supprting the mental health & wellbeing of postgraduate researchers. The conference will feature the latest developments in research and also focus on effective practices from colleagues around the world. 

Conference Themes

  1. Promoting positive mental health
  2. Supervisory relationships and mental health
  3. Wellbeing and equity, diversity & inclusion
  4. Staff wellbeing
  5. Case studies of practice/​interventions
  6. Research cultures and community building

Keynote Presenters & Panellists

  • Professor Jason Arday

    Professor of Sociology of Education | University of Glasgow
    • Thu 3 Nov, 10.00
    • When the Levee Breaks: The Impact of Racism on Mental Health in Higher Education 
  • Yvonne Canham-Spence

    PhD Researcher | University of Brighton
    • Thu 3 Nov, 12.10
    • Keynote Panel Discussion: The Experiences of Postgraduate Researchers
  • Laura Chapman

    PhD Researcher | University of Sussex
    • Thu 3 Nov, 12.10
    • Keynote Panel Discussion: The Experiences of Postgraduate Researchers
  • Julius Strack

    PhD Researcher | Hamburg Research Academy & Member of the Doctoral Council | Hamburg Research Academy
    • Thu 3 Nov, 12.10
    • Keynote Panel Discussion: The Experiences of Postgraduate Researchers
  • Dr Clio Berry

    Senior Lecturer in Healthcare Evaluation and Improvement | Brighton & Sussex Medical School
    • Fri 4 Nov, 09.15
    • Whence do doctoral researcher mental health problems come, and whither are we bound?
  • Dr Fryni Panayidou

    Researcher Development Adviser for Postgraduate Research Students | Queen Mary, University of London
    • Fri 4 Nov, 13.30
    • Supervisors and PGR Mental Health: Practising Support Skills through Role-Play
  • Benjamin Priest

    Counsellor, Advice and Counselling Service | Queen Mary, University of London
    • Fri 4 Nov, 13.30
    • Supervisors and PGR Mental Health: Practising Support Skills through Role-Play

Conference Programme

Download as PDF
09:00

Registration with Tea & Coffee

Duration
45 mins 
09:45

Conference Welcome & Introduction

Duration
15 mins 
10:00

Keynote Presentation — When the Levee Breaks: The Impact of Racism on Mental Health in Higher Education

Prof Jason Aarday | University of Glasgow

Duration
40 mins 
10:40

Changeover

Duration
5 mins 
10:45

Option 1: Oral Presentation — Positive practices to promote mental wellbeing among PGRs during COVID-19: A Case Study

Dr Julianne Stack, Prof Michael Healy, Dr Rebecca Breen — Mary Immaculate College, Limerick

Primary theme: Case studies of practice/​interventions
Secondary theme: Promoting positive mental health

Duration
30 mins 
10:45

Option 2: Oral Presentation — Tracking Mental health, Well-being, Stress and Resilience in Post Graduate Research Students

Andrea Stein & Dr Rod Dubrow-Marshall — University of Salford

Primary theme: Promoting positive mental health
Secondary theme: Wellbeing and EDI

View presentation

Duration
30 mins 
11:15

Refreshments

Duration
20 mins 
11:35

Option 1: Oral Presentation — Look After Your Mate — Changing the Conversation on Mental Health

Dr Lucy Leiper, Dr Rhiannon Thompson & Claire Ransley — University of Aberdeen

Primary theme: Supervisory relationships & mental health
Secondary theme: Case studies of practice/​interventions

View presentation

Duration
30 mins 
11:35

Option 2: Oral Presentation — How to be well with pens in hand: A collaborative project in understanding

Dr Chris Hughes & Laura Purdy — Edge Hill University

Irmantas Adomaitis, Julie Lingyi Chu, Agnė 
Daučianskaitė, Marius Daugėla, Julija Grigėnaitė, Monika Kelpšienė, Jovita Matulaitienė, Irena 
Raudienė, Monika Šimkutė — Vytautas Magnus 
University

Primary theme: Promoting positive mental health
Secondary theme: Research Cultures and Community Building 

View presentation

Duration
30 mins 
12:05

Changeover

Duration
5 mins 
12:10

Keynote Panel Discussion — The Experiences of Postgraduate Researchers

Yvonne Canham-Spence | University of Brighton
Laura Chapman | University of Sussex
Julius Strack | Hamburg Research Academy

Duration
40 mins 
12:50

Lunch

Duration
60 mins 
13:50

Option 1: Workshop — Exploring the impact of Covid-19 on PGR wellbeing: How to support researchers in uncertain times?

Dr Rachel Handforth, Dr Janet Metcalfe & Emma Day — Vitae

Primary theme: Research Cultures and Community Building
Secondary theme: Wellbeing and ED
I

* Please note that this workshop will continue until 14:55 *

View presentation

Duration
60 mins 
13:50

Option 2a: Oral Presentation — Promoting positive mental health for postgraduate researchers: a feasibility study

Chloe Casey, Dr Steve Trenoweth, Dr Fiona Knight, Dr Julia Taylor — Bournemouth University

Primary theme: Promoting positive mental health
Secondary theme: Case studies of practice/​interventions

View presentation

Duration
30 mins 
14:20

Changeover

Duration
5 mins 
14:25

Option 2b: Oral Presentation — Doctoral Researchers’ Perceptions of Supervisory Relationships on their Mental Health & Well-being

Dr Paula Zwozdiak-Myers, Dr Gwen Ineson, Dr Tina Ramkalawan, Petra Buresova — Brunel University London

Primary theme: Supervisory relationships & mental health
Secondary theme: Wellbeing and EDI

View presentation

Duration
30 mins 
14:55

Refreshments

Duration
20 mins 
15:15

Option 1: Workshop — A Strategic University Wide Approach to make Post Graduate Research Students Wellbeing a Priority

Prof Christine Le Maitre, Dr Elizabeth Scanlon, 
Rebecca Oldfield, Anna Jarvis, Mansur Opakunle, Anita Chonzi, Caron Carter & Marjory Da Costa Abreu — Sheffield Hallam University

Primary theme: Promoting positive mental health
Secondary theme: Case studies of practice/​interventions

* Please note that this workshop will continue until 16:20 *

View presentation

Duration
60 mins 
15:15

Option 2a: Oral Presentation — Cultivating organisational compassion in universities

Prof Fiona Denney, Haleh Hashemi Toroghi, 
Dr Ace Simpson — Brunel University London

Primary theme: Supervisory relationships & mental health
Secondary theme: Staff wellbeing 

View presentation

Duration
30 mins 
15:45

Changeover

Duration
5 mins 
15:50

Option 2b: Oral Presentation — PGR identity, power and supervision: impacts on mental health and wellbeing

Amy Zile, Dr Bryony Porter, Prof Kenda Crozier, Prof Kristy Sanderson — University of East Anglia

Primary theme: Supervisory relationships & mental health
Secondary theme: Promoting positive mental health 

Duration
30 mins 
16:20

Close Day 1

19:00

Pre Dinner Drinks

Duration
30 mins 
19:30

Dinner

Duration
120 mins 
09:00

Morning Refreshments

Duration
15 mins 
09:15

Keynote Presentation — Whence do doctoral researcher mental health problems come, and whither are we bound?

Dr Clio Berry | Brighton & Sussex Medical School

View presentation

Duration
40 mins 
09:55

Changeover

Duration
5 mins 
10:00

Option 1: Small Group Discussions

* Each discussion will last 30 mins and take place twice, allowing delegates to attend 2 different discussions. This session will continue until 11:05.

Duration
60 mins 
  1. A

    Establishing mechanisms to support PGR student progress, supervisory relationships and wellbeing

    Prof Christine Le Maitre, Dr Susan Campbell, Dr Catherine Duckett, Dr Francis Clegg, Dr Xu Xu, Dr Simon Choppin, Dr Marjory Da Costa — Sheffield Hallam University

    Primary theme: Case studies of practice/​interventions
    Secondary theme: Supervisory relationships & mental health 

  2. B

    Post-viva Support in UK HEI

    Nikki Harkin, Katie Choudhry & Dr Chris Day — Coventry University

    Primary theme: Case studies of practice/​interventions
    Secondary theme: Supervisory relationships & mental health

  3. C

    The Positive Start Project: Growing a Community of PGR Students & Newer Researchers

    Dr Jane Andrews & Assoc. Prof Nicky Knowles — 
    University of Warwick

    Primary theme: Research Cultures and Community Building
    Secondary theme: Case studies of practice/​interventions

  4. D

    Developing a PGR Study Pressures Risk Assessment Tool

    Dr Chloe Asker & Kelly Preece — University of Exeter

    Primary theme: Supervisory relationships & mental health
    Secondary theme: Promoting positive mental health 

  5. E

    A Postgraduate Researcher’s Reflections on being a Postgraduate Research Culture Coordinator

    Amy Zile — University of East Anglia

    Primary theme: Promoting positive mental health
    Secondary theme: Staff Wellbeing 

  6. F

    Are you OK? — Sheffield: A community of learning for PGR supervisors on mental health

    Dr Chris Blackmore & Dr Emma Suret — University of 
    Sheffield

    Primary theme: Supervisory relationships and mental health
    Secondary theme: Staff Wellbeing 

10:00

Option 2a: Oral Presentation — Supporting the mental health and wellbeing of post graduate researchers throughout candidature

Natasha Kitano & Aleksandra Olechnowicz — Queensland University of Technology

Primary theme: Promoting positive mental health

View presentation

Duration
30 mins 
10:30

Changeover

Duration
5 mins 
10:35

Option 2b: Oral Presentation — Adaptive or Maladaptive? Doctoral researchers’ reported coping strategies when stressed

Dr Jenny Mercer & Dr Jen Thomas — Cardiff Metropolitan University

Primary theme: Promoting positive mental health

Duration
30 mins 
11:05

Refreshments

Duration
20 mins 
11:25

Option 1: Workshop — Empowering supervisors to effectively support their PGRs

Sandra Rose & Alice Haslam — University of 
Nottingham

Primary theme: Supervisory relationships & mental health
Secondary theme: Promoting positive mental health 

* This workshop will continue until 12:30

View presentation

Duration
60 mins 
11:25

Option 2a: Oral Presentation — Supporting Researchers of Colour: the centrality of mental health & wellbeing to positive outcomes

Donna-Marie Holder & Dr Tina Ramkalawan — Brunel University London

Primary theme: Wellbeing and Equity, Diversity & Inclusion
Secondary theme: Case studies of practice/​interventions

Duration
30 mins 
11:55

Changeover

Duration
5 mins 
12:00

Option 2b: Oral Presentation — Impact of COVID-19 and Racial Unrest on the Well-Being of Graduate Students and Postdoctoral Fellows

Dr Lisa Schwiebert, Dr Angela Stowe, Dr Robin Lanzi, Dr Laurence Boitet — University of 
Alabama at Birmingham

Primary theme: Wellbeing and Equity, Diversity & Inclusion
Secondary theme: Research Cultures & Community Building

View presentation

Duration
30 mins 
12:30

Lunch

Duration
60 mins 
13:30

Keynote Presentation — Supervisors and PGR Mental Health: Practising Support Skills through Role-Play

Dr Fryni Panayidou & Benjamin Priest | Queen Mary, University of London

View presentation

Duration
40 mins 
14:10

Changeover

Duration
5 mins 
14:15

Option 1: Oral Presentation — Collaboration and compassion in a cross-institutional approach to PGR and research staff wellbeing

Dr Rebecca Lindner — University College 
London

Primary theme: Case studies of practice/​interventions
Secondary theme: Research Cultures & Community Building 

View presentation

Duration
30 mins 
14:15

Option 2: 20:20 Presentations

Duration
30 mins 
  1. A

    Student-led Community Building

    Robert Wilson, Emily Yossarian, Sahil Mathur & 
    Lauren Rose — The Open University

    Primary theme: Research Cultures and Community Building
    Secondary theme: Promoting positive mental health 

    View presentation

  2. B

    Utilising a Visual Method to Understand Doctoral Student Experiences: A Case Study

    Dr Clare Glennan & Dr Jenny Mercer — Cardiff 
    Metropolitan University

    Primary theme: Case studies of practice/​interventions
    Secondary theme: Promoting positive mental health 

    View presentation

14:45

Changeover

Duration
5 mins 
14:50

Option 1: Oral Presentation: Promoting Graduate & Postdoctoral Mental Health through Enterprise-Wide Suicide Prevention Strategy

Dr Lisa Schwiebert, Dr Laurence Boitet, Dr 

Angela Stowe — University of Alabama at Birmingham

Primary theme: Promoting positive mental health
Secondary theme: Supervisory relationships & mental health

View presentation

Duration
30 mins 
14:50

Option 2: Oral Presentation — A case-study to promote academic citizenship within the postgraduate community: Inclusive structures driving transformational change 

Davina Whitnall, Matthew West, Prof Jess Power — The University of Salford

Primary theme: Case studies of practice/​interventions
Secondary theme: Staff wellbeing 

View presentation

Duration
30 mins 
15:20

Refreshments

Duration
20 mins 
15:40

Plenary Session — Closing Conference Summary

Duration
20 mins 
16:00

Close & Departure

Venue Information

Jurys Inn Brighton Waterfront
King’s Road, Brighton, BN1 2GS

The Jurys Inn Brighton Waterfront is located on Brighton’s historic seafront, just a short stroll from the iconic Brighton Palace Pier and Marina. Guests can also soak up unbeatable views across the beach from sea view rooms. The hotel is just 15 minutes from the train station, and for those driving there is a car park next door.

Further information can be found here.

Click here for directions from Google Maps.

Accommodation

A rate card with a selection of hotel rooms available for the conference can be found by clicking here.

Important Travel Information

Please be aware that train strikes have been announced to take place on 3rd & 5th November whch will affect travel to Brighton — services on 4th November may also be affected. Please see National Rail Enquiries for further details.

Directions to the Conference venue, including information about parking, can be found here.